Sanatate

5 paşi pentru un somn mai bun

Dormi cele opt ore regulamentare pe noapte dar te trezeşti mai obosită decât te-ai culcat. O cafea de dimineaţă nu îţi mai este de ajuns pentru a te pune în mişcare şi consumi cantităţi semnificative de băuturi dulci şi energizante pe parcursul unei zile. Pentru că nu eşti aproape niciodată odihnită, eficienţa ta a scăzut şi nu reuşeşti să îţi termini treaba la birou, aşa că îţi iei de lucru pentru acasă. Dacă mare parte dintre aceste afirmaţii ţi se potrivesc, este clar că ai intrat într-un cerc vicios din care nu ai cum să ieşi dacă nu faci câteva schimbări mici, dar esenţiale pentru a-ţi îmbunătăţi calitatea somnului. Îţi arătăm cum să faci asta în 5 paşi simpli.

Limitează cantitatea de cafea pe care o bei zilnic

O ceaşcă dimineaţa şi, eventual, una in jurul prânzului. Tot ce depăşeşte această cantitate te va face să rămâi agitată pe tot parcursul zilei, să ai migrene, să fii irascibilă şi să nu ai posibilitatea să ieşi din starea asta după ce ajungi acasă de la birou. Dacă simţi că ai nevoie de cantitatea de energie pe care ţi-o dă ceaşca aceea de cafea în plus, încearcă alte variante, mai puţin nocive, precum jumătate de oră de mişcare. Ai în vedere faptul că specialiştii de la Mayo Clinic spun că trebuie să limitezi cantitatea de cafeină pe care o consumi într-o zi la 400 de mg. Ţine cont că aici intră şi alte surse de cafeină, precum sucurile de tip cola, băuturile energizante etc.

Ia pauze în timpul programului de lucru

Şi nu ne referim la pauzele lungi şi dese, ci la faptul că la fiecare 20 de minute ar trebui să îţi iei ochii din computer pentru câteva minute. Fie că te ridici de la birou şi faci câţiva paşi, fie că rămâi pe scaun şi priveşti la altceva în afară de monitor, pauzele sunt necesare, pentru că ochii obosesc şi devin uscaţi, iritaţi sau chiar dureroşi, iar una dintre consecinţe este faptul că nu te vei putea odihni cum trebuie noaptea.